مقدمه: اگر صحبت از برندهای نوار چسب دو طرفه شد، باید بدانید که برندهای متعددی در بازار وجود دارند، اما برای انتخاب نوار چسب دو طرفه با شهرت خوب و کیفیت تضمین شده، هم چنان باید آنها را به دقت مقایسه کنید تا تصمیم گیری درستی داشته باشید. شما باید با توجه به نیاز خود و با مقایسهی محصولات مختلف، نوار چسب دو طرفه ای را انتخاب کنید که دارای کیفیت تضمین شده و همچنین سازگار با محیط زیست باشد، تا بتوانید با اطمینان بیشتری از آن استفاده کنید! در این مطلب می خواهیم به بررسی نحوه انتخاب نوار چسب دو طرفه بپردازیم. با ما همراه باشید.
نوار چسب دو طرفه، انواع مختلف و کاربردهای بسیار گسترده ای نیز در زمینه های مختلف دارد، اما به دلیل این که مواد چسبنده استفاده شده در هر نوع نوار چسب دو طرفه، متفاوت است، زمینهی کاربرد هر نوع چسب نیز متفاوت است و به اصطلاح، هنر هر صنعت، داشتن تخصص مربوط به خود است. بنابراین هنگام خرید نوار چسب دو طرفه، نباید تنها به برند آن توجه کنید، بلکه باید با توجه به عملکرد مورد استفاده، محصول مناسب را انتخاب کنید!
نوار چسب دو طرفه، یک اختراع بسیار کاربردی در جامعه مدرن است، چه در بازار محصولات الکترونیکی مانند گوشی موبایل، کامپیوتر و غیره و چه در نوارها و قطعات تزئینی در بازار خودرو، و حتی برای استفاده در خانه مانند قلابها، مبلمان، اسباب بازیها و غیره، نوار چسب دو طرفه نقشی بی بدیل ایفا میکند.
در این راهنمای جامع در مورد چسب دوطرفه، تمام اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب و استفاده از چسب دوطرفه در مواردی مانند درزگیری، اتصال، چسباندن و موارد دیگر را در اختیار شما قرار می دهیم.
نوارچسب دو طرفه چیست؟
نوارچسب دو طرفه، که به نام های نوارچسب دولایه یا چسب دورو نیز شناخته می شود، با اعمال یک لایه چسب نازک به هر دو طرف یک مادهی حامل ساخته می شود، این نوارچسب در صنایع مختلف برای کاربردهایی نظیر چسباندن، نگه داشتن، نصب، اتصال و بسته بندی به طور گستردهای استفاده می شود. بدیهی است که آن اغلب برای چسباندن دو سطح به یکدیگر استفاده میشود به گونهای که در محصول نهایی قابل مشاهده نباشد. این به این دلیل است که در هنگام استفاده به جای «روی سطوح» در «بین سطوح» به کار می رود. این کاربرد خاص باعث می شود که کار، ظاهری مرتب تر و بهتر داشته باشد.
نوار چسب دو طرفه می تواند نازک (مانند کاغذ) یا ضخیم (مانند نوارهای فومی) باشد، و با لاستیک، اکریلیک، یا نسخهای اصلاح شده از اینها پوشش داده شده باشد که گاهی اوقات خواص متفاوتی دارند. نوار چسب های دو طرفه ضخیم، معمولاً به سطوح غیرمعمول، غیریکنواخت یا دارای طرح و بافت بالا، بهتر می توانند بچسبند. آن ها معمولاً شامل یک لایهی حامل فوم هستند و ممکن است از نظر استحکام به طور قابل توجهی متفاوت باشند. نوارچسب های دوطرفهی نازک، همان طور که از نام آن پیداست، بسیار نازکتر هستند - گاهی اوقات آن قدر نازک هستند که تنها شامل چسب خالص بر روی یک آستر سیلیکونی هستند. و بله، مشابه با هر وسیله دیگری در یک محل کار یا در یک کارخانه تولیدی، انتخاب نوار چسب دو طرفه مناسب برای کاربرد خاص بسیار مهم است.
چسب دو طرفه چگونه استفاده می شود؟
آیا میدانستید که در خودرو سازی، نوار چسب دو طرفه سال ها است که جایگزین پرچ ها و بست ها شده و برای چسباندن همه چیز از داشبورد گرفته تا تزئینات ویژهی خودرو استفاده میشود؟ یا این که سازندگان ماشین های RV و کامیون ها از نوار چسب دو طرفه مخصوص برای اتصال پانل ها به یکدیگر و محکم کردن شیشه های آینه بیرونی به قاب محفظه آینه استفاده می کنند؟ در در ادامه چند مورد دیگر که در آن ها چسب دو طرفه نقش اصلی را ایفا می کند، آمده است:
درزگیری پوشش خانه و ایجاد مانع برای نفوذ رطوبت
از چسب دو طرفه برای عایق بندی درزهای پوشش خانه استفاده کنید تا آب نتواند عبور نکند. برای کاهش هزینهی نیروی کار، در فضاهای زیرزمینی به منظور ایجاد مانع در نفوذ رطوبت به دیوارها، از یک نوارچسب دوطرفه با کارایی بالا- به جای استفاده از پیچها برای درزگیری- استفاده کنید.
آکوستیک و صدا
صدا در بیشتر ساختمان ها به یک مسئلهی بزرگ تبدیل شده است. نوارچسب دوطرفه اغلب در فرآیند تولید برای چسباندن فوم به پانلهای دیواری یا کفپوشها استفاده میشود.
هنرهای گرافیکی و تابلوها
در این صنعت، نوارچسب دولایه به عنوان ابزاری اصلی برای چسباندن به کار می رود. بر اساس نیاز خود به چسبندگی، انواع مختلف نوارچسب را انتخاب نمایید.
رویدادها و نمایشگاه ها
در هر سالن نمایشگاهی که فرش موقت پهن میکنند، از نوارچسب فرش دوطرفه ویژه ای استفاده میشود که بعد از نمایشگاه قابل جدا شدن است و هیچ اثری باقی نمیگذارد. برای محکم کردن و نگه داشتن فرش ها در جای خود(مانند فرش قرمز) برای رویدادهای بزرگ و مهم یا نمایشگاه های تجاری، نوارچسب پارچه ای دو طرفه به کمک می آید. این نوارچسب ها معمولاً دارای چسبندگی متوسطی هستند که امکان جداکردن یا کندن را بدون باقیماندن اثر، فراهم می کند.
اتصال و زبانه بندی
برای کارخانههای تولید کاغذ و کاغذهای موجدار، نوارچسبهای دوطرفه برای تقریباً هر نیاز مربوط به شروع فرآیند، اتصال یا زبانهبندی، حیاتی هستند
نوارچسب فوم اکریلیک چیست و چرا محبوب است؟
نوار چسب فوم اکریلیک (که به عنوان نوارچسب Ultra Bond ECHO tape نیز شناخته می شود) که شامل یک لایه هسته فوم است که در هر دو طرف با چسب اکریلیک پوشانده شده و با یک لایهی محافظ قرمز پوشیده شده است. این نوارچسب از اکثر نوارچسب های دیگر قوی تر است و ماندگاری بیشتری دارد، به خصوص در شرایط سختی مانند قرارگرفتن در معرض تابش نور مستقیم خورشید یا سرمای شدید، عملکرد بهتری دارد. دو مزیت کلیدی این نوارچسب، استحکام و دوام آن است.
در واقع، نوارچسب فوم اکریلیک در صنعت خودرو و سایر وسایل نقلیه، جایگزین پیچ ها، پرچ ها، چسب ها و پیچ و مهره ها شده است. پیش از این، تولید کنندگان مجبور به استفاده از بست های فلزی بودند که دارای معایبی از جمله احتمال زنگ زدگی در طول زمان را داشتند. به عنوان جایگزین، این نوارچسب که ضد آب/هوا و ضد زنگ است، دو مشکل را با یک راهحل، حل می کند.
سادگی طراحی، همان چیزی است که کار با نوارچسبهای فوم اکریلیک را آسان می کند، اما در واقع، هر جزء - هسته، چسب، لایه محافظ - به دقت انتخاب و مهندسی شده است تا تحت شرایط مختلف عملکرد مطلوبی داشته باشد.
هسته فوم: فوم در مرکز عملکرد این نوارچسب قرار دارد و به توزیع فشار کمک می کند. در ضخامتها و وزنهای مختلف موجود است و به چسباندن سطوح غیرهمگن و ناهموار کمک میکند. به خاطر داشته باشید که قدرت نگهدارندگی چسب، به مساحت سطح موجود برای چسباندن بستگی دارد.
چسب: در اینجا، این چسب اکریلیک است که استحکام و دوام را تامین می کند و به آن اجازه میدهد تا نیازهای نگهدارندگی بیشتر را برآورده سازد.
لایه محافظ: لایه های محافظ به طور خاص طوری طراحی شده اند که به راحتی از نوارچسب فوم اکریلیک جدا شوند. لایهی قرمز به حفظ یکپارچگی "چسبندگی" کمک می کند و در عین حال از لایه چسبناک در برابر عناصر محیطی در طول حمل و نقل، ذخیره سازی و استفاده، محافظت میکند.
در حالی که نوارچسب های فوم اکریلیک می توانند عملکردهای مختلفی داشته باشند، این تنها نوارچسب دو طرفه موجود در بازار نیست و ممکن است مناسب ترین گزینه برای کار شما نباشد. در ادامه نحوه یافتن نوارچسب مناسب با کارتان آمده است:
چگونه چسب دو طرفه مناسب را به صورت گام به گام انتخاب کنیم؟
با پیروی از یک قانون ساده، می توان از اکثر خرابیهای مربوط به نوارچسب جلوگیری کرد: نوارچسب مناسب را برای کار خود انتخاب کنید. این به نظر آسان میآید، اما اغلب می بینیم که رویکرد «یک نوارچسب برای همه کاربردها» در کمین مشاغل وجود دارد و باعث ایجاد مشکلات در نتایج میشود. نوارچسب ابزاری است مشابه چکش یا اره. در واقع، برای پروژه ای که نیاز به اَرهی دایره ای دارد، اَرهی رفت و برگشتی را انتخاب نمی کنید، پس چرا وقتی پروژه نیاز به چسب دو طرفه مقاوم به آب دارد، از نوارچسب معمولی استفاده کنید؟
صحبت از نوار چسب دو طرفه که می شود، گزینه های مختلف و زیادی در بازار موجود است. قبل از این که به سراغ اولین موردی که می بینید بروید، برای انتخاب نوار چسب دو طرفه مناسب ابتدا این سه سوال را از خود بپرسید:
مرحله 1: دو سطحی که به هم می چسبانید چیست؟
انتخاب نوار چسب دو طرفه مناسب با ارزیابی ویژگی های دو سطحی که می خواهید به هم بچسبانید آغاز می شود. به عنوان مثال، هر چه سطوح صاف تر و یکنواخت تر باشند، مانند شیشه، آلومینیوم، پی وی سی، نوارچسب نازک تری میتواند استفاده شود. برعکس، هرچه سطح زبرتر باشد، مانند چوب، سیمان، آجر یا گچ، نوارچسب ضخیمتر و با چسبندگی بیشتر، نیاز است.
مرحله 2: انرژی سطحی شما چقدر است؟
تمام سطوح دارای ویژگیای به نام انرژی سطحی هستند که به میزان نیروی جاذبه یا دافعهای که سطح یک ماده بر ماده دیگر وارد می کند، اشاره دارد. زیرلایه هایی با انرژی سطحی بالا مانند شیشه، کاشی لعاب دار و فلزات رنگ نشده، سطوح بسیار خوبی را برای چسباندن ایجاد می کنند. پلاستیکها می توانند از نظر چسبندگی از حالت نسبتاً ساده تا بسیار ضعیف متغیر باشند. به عنوان مثال، چسبیدن به پلی پروپیلن و پلی اتیلن بسیار سخت است و نیاز به چسبی با چسبندگی بالاتر و چسبندهتر دارند.
برعکس، مادهای مانند سیلیکون دارای «انرژی سطحی پایین» است و چسبهای معمولی اصلاً به آن نمیچسبند. بنابراین، کار با این ماده نیازمند چسبی با چسبندگی فوق العاده بالا/ یا سیلیکونی است.
همچنین مهم است که سطوح تغییر یافته شده را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، اگر سطحی با رنگ پوشانده شده باشد، نوارچسب ممکن است به خوبی به پوشش بچسبد، اما اگر پیوند ضعیفی (انرژی سطحی پایین) در زیر آن وجود داشته باشد، نوارچسب و رنگ ممکن است کنده شوند.
مرحله 3: به چه مقاومت دمایی نیاز دارید؟
سپس، شرایط محیطی خود را در نظر بگیرید و یک نوارچسب مقاوم در برابر دما را انتخاب کنید. چسبندگی نوارچسب بسیار وابسته به دما است و هر چه شرایط سردتر باشد، اتصال ضعیف تر خواهد بود. اگر مجبور به کار در دماهای پایین هستید، از یک نوارچسب دوطرفه ای که مخصوص آب و هوای سردتر طراحی شده است، استفاده کنید. همین امر برای شرایط بسیار گرم یا مرطوب نیز صادق است.
رطوبت، گرد و غبار و شرایط UV نیز همگی تاثیر گذارند. انتخاب نوارچسب مناسب با مقاومت در برابر دما برای متغیرهای آب و هوایی موجود بسیار مهم است!
مرحله 4: چه شرایط دیگری را باید در نظر بگیرم؟
هنگام انتخاب بهترین نوار چسب دو طرفه برای پروژه خود، پرسیدن این سوالات کلیدی ذیل میتواند مفید باشد:
- مدت زمان نگهداری چسب چقدر باید باشد؟ یعنی آیا به یک راه حل موقتی یا دائمی نیاز دارید؟
- اگر نیاز به برداشتن نوارچسب باشد، آیا باید به طور تمیز جدا شود؟
- نوارچسب در هنگام استفاده و پس از آن با چه شرایطی مواجه خواهد شد؟ مواردی مانند رطوبت، گرما، سرما، آب، UV و گرد و غبار را در نظر بگیرید.
- آیا نوارچسب باید ضخامت خاصی داشته باشد تا کاربرد موردنظر را ارائه دهد؟
- عرض نوارچسب موردنیاز شما چقدر است؟
- آیا در فرآیند کاربرد، گرما دخیل است؟
- آیا نیاز به مشخصات خاصی برای کار مورد نظر وجود دارد (به عنوان مثال، کدهای EPA، تاییدیه UL و غیره)؟
در نهایت دانستن سه چیز مهم است: کار شما، مواد شما و شرایط محیطی شما. تنها پس از آن است که می توانید چسب مناسب را برای پروژه خود انتخاب کنید و تصمیم بگیرید که آیا به نوار چسب دو طرفه مقاوم در برابر حرارت، بسیار عریض یا نوار چسب دو طرفه ویژه برای شرایط محیطی مختلف نیاز دارید یا خیر. با فکر کردن و پاسخ دادن به این سوالات در مورد چسب، می توانید عمر مفید و موفقیت پروژه های خود را افزایش دهید.
وقتی که چسب با مشخصات فنی مناسب را پیدا کردید زمان آن است که کیفیت آن نوع چسب که ممکن است برندهای متعددی آن را تولید کرده باشند را بررسی نمایید. که در سه مرحله آن را توضیح می دهیم.
مرحله 5. بوی آن را استشمام کنید.
نوار چسبی که توسط تولیدکننده معتبر تولید می شود، بدون بو است. اگر هنگام خرید نوار چسب، متوجه بوی ترش آن شدید، از خرید آن خودداری کنید. زیرا ماندگاری این نوع نوار چسب بسیار ضعیف است، مخصوصاً در محیطهای با دمای پایین به راحتی ترک میخورد و به سرعت خاصیت چسبندگی خود را از دست میدهد. چنین نوار چسبی قطعاً یک محصول بی کیفیت است.
مرحله 6. به درخشندگی لایه نوار چسب نگاه کنید و ضخامت آن را لمس کنید.
رنگ نوار چسب دو طرفهی بی کیفیت، بسیار تیره تر از نوار چسب با کیفیت است و اگر با دست آن را لمس کنید، معمولاً نوار چسب بی کیفیت، سفت تر است و به دلیل ضخیمتر بودن لایه نوار، طول واقعی آن نیز قطعاً کمتر خواهد بود. لایه نوار چسب باکیفیت، نسبتاً نرم تر بوده و خاصیت کشسانی خوبی دارد. بنابراین، درخشندگی و ضخامت لایهی نوار چسب، دو شاخص بسیار مهم هستند که باید با دقت به آن ها توجه کرد.
مرحله 7. به رنگ نوار چسب دو طرفه دقت کنید.
هرچه رنگ ظاهری نوار چسب، شفافتر و سفیدتر باشد، میزان ناخالصی های موجود در آن کمتر است و این موضوع برای اطمینان از چسبندگی مناسب، اهمیت دارد. نوار چسب هایی که طول آن ها کمتر از 100 متر است، معمولاً برای دیدن لوله مقوایی داخل آن، شفافیت کافی دارند. نوار چسب های بی کیفیت معمولاً رنگ مایل به زرد دارند و لکه های سفید نامنظمی روی سطح آن ها دیده می شود. همچنین با فشار دادن نوار چسب با دست، ممکن است ناخالصی ها یا نشانه های خشکی که قابل پاک کردن نیستند، مشاهده شوند.
فرآیند تولید نوار چسب دو طرفه بی کیفیت، به طور کلی بسیار ضعیف و خشن است، بنابراین رنگ نوار چسب قطعاً مایل به زرد خواهد بود و ناخالصی هایی روی سطح آن وجود دارد.
طیف گسترده ای از نوار چسب های مختلف، برای محافظت از انواع سطوح نهایی مانند فلزات صیقلی یا رنگ شده، سطوح بافت دار، شیشه و پلاستیک مورد استفاده قرار گرفته اند. اگر مطمئن نیستید که کدام نوع نوار چسب برای نیازهای شما مناسب است، می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما بهره مند شوید.