نحوه استفاده از چسب برق: روش صحیح و 5 نکته طلایی

نحوه استفاده از چسب برق: روش صحیح و 5 نکته طلایی
فهرست مطالب

مقدمه: نحوه استفاده از چسب برق؟ قبل از آن این جمله را در نظر بگیرید که چسب برق، یک محصول ساده به نظر می رسد، درست است؟ خب، شاید همین ‌طور به نظر برسد. اما زمانی که چسب برق به ‌درستی استفاده شود، می ‌تواند برای کارهای مختلفی مانند عایق‌ بندی اتصالات سیم ‌های موتور، بسیار مفید باشد. دانستن نکاتی درباره‌ی نحوه‌ ی صحیح استفاده از یک محصول می ‌تواند از بسیاری از مشکلات و دردسرها جلوگیری کند. 

در این مقاله، ابتدا بررسی خواهیم کرد که چسب برق چیست و چه کاربردهای رایجی دارد. سپس به ۵ نکته‌ ی مهم برای استفاده‌ صحیح از چسب برق می‌ پردازیم تا نصب ایمن و بدون مشکل تضمین شود. بیایید شروع کنیم!

مطلب پیشنهادی: چسب برق چیست؟ انواع، کاربرد، ویژگی و نحوه استفاده

چگونه و چه زمانی از چسب برق عایق استفاده کنیم؟

چطور می توان از چسب برق عایق استفاده کرد؟ چگونه باید آن را برای عایق ‌بندی صحیح اعمال نمود؟ این رول ‌های چسب رنگارنگ بی ‌شک جزو پنج ابزار اصلی هستند که در کنار پیچ ‌گوشتی ‌ها، انبرها و قیچی‌ ها، روزانه توسط برقکاران استفاده می ‌شوند.

بنابراین، این ابزارها بسیار رایج هستند و به ندرت در جعبه ابزار خانگی افرادی که کمی مهارت کارهای فنی دارند، یافت نمی شوند.

با این حال، بسیاری از افراد نمی‌ دانند چگونه به درستی از چسب برق عایق استفاده کنند و این یک مشکل است،  زیرا استفاده نادرست از چسب برق عایق ممکن است در واقع منجر به عواقب خطرناک یا حداقل باعث باعث نقص در عملکرد یک سیستم یا دستگاه الکتریکی گردد.

مطلب پیشنهادی: نوار چسب چیست؟ راهنمای کامل فنی نوارچسب

پس بیایید نگاهی بیندازیم به نحوه استفاده صحیح و بدون اشتباه از چسب برق عایق برای عایق‌ بندی سیم ‌های برق.

چسب برق عایق چیست؟

چسب برق یک نوار عایق مقرون ‌به‌ صرفه و چند منظوره است که در برابر رطوبت، ساییدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارد. از آن برای عایق ‌بندی سیم ‌های برق، پوشش مواد رسانای الکتریسیته و انجام تعمیرات جزئی روی سیم ‌های آسیب‌ دیده استفاده می‌ شود. چسب برق معمولاً از وینیل ساخته می ‌شود، زیرا خاصیت کشسانی بالایی دارد. علاوه بر این، کاربرد های دیگری نیز مانند محکم کردن دسته‌ های سیم دارد.

مطلب پیشنهادی: چسب دو طرفه چیست؟ کاربرد، مزایا، انواع و نحوه انتخاب

درنتیجه چسب برق عایق، در واقع نوعی نوار چسبنده است. این نوار به صورت یک رول عرضه می شود که یک طرف آن چسبنده و طرف دیگر آن صاف است.

آن چه نوار چسب برق عایق را از نوار چسب معمولی و سایر نوارهای چسبنده مانند نوار چسب کاغذی یا نوار چسب آمریکایی متمایز می کند، توانایی آن در عایق بندی اشیایی است که جریان برق از آن ‌ها عبور می ‌کند.

مطلب پیشنهادی: نحوه انتخاب نوار چسب دو طرفه بصورت گام به گام

بنابراین، تعجب ‌آور نیست که چسب برق عایق از موادی با رسانایی بسیار پایین، مانند پی ‌وی ‌سی ساخته می ‌شود. به لطف این مواد، می ‌توان سیم ‌های برق را با حداقل ضخامت، که معادل تنها چند دهم میلی ‌متر است، عایق‌ بندی کرد.

مطلب پیشنهادی: چسب نواری فوم: انواع، کاربرد، صنایع و ویژگی ها

انواع مختلفی از چسب برق عایق در بازار موجود است، بهترین نوع این چسب ها آن ‌هایی هستند که از پی ‌وی ‌سی با کیفیت بالا ساخته شده ‌اند و دارای خاصیت خود خاموش ‌شوندگی هستند.

این چسب برقها همچنین از نظر عرض و طول متفاوت می باشند. به طور کلی، عرض‌ چسب برق های عایق معمولاً ۱۵، ۲۰ یا ۲۵ میلی ‌متر (۰.۵، ۰.۷، ۰.۹ اینچ) است و طول هر رول بین ۱۰ تا ۲۵ متر (۳۲.۸ تا ۸۲ فوت) متغیر می باشد.

مطلب پیشنهادی: نوار چسب یک طرفه چیست؟

رنگ ‌های چسب برق های عایق نیز متفاوت هستند تا کار برق ‌کارها را برای تشخیص سیم ‌های مختلف آسان تر کنند. (به همین دلیل، مجموعه‌ هایی با ۹ رنگ مختلف تولید می شوند که معمولاً شامل رنگ  های سیاه، سفید، قرمز، خاکی، زرد، سبز، آبی، زرد-سبز و قهوه ‌ای هستند).

نحوه استفاده از چسب برق: 5 نکته طلایی

گرید مناسب را انتخاب کنید.

چسب برق 6120 پی وی سی 180 میکرون

در شرایط سرمای شدید، باید از چسب برق مخصوص هوای سرد استفاده کنید تا چسبندگی بهتری داشته باشد. چسب برق استاندارد، برای سایر کاربردها، مانند استفاده در محیط ‌های داخلی، مناسب است. همیشه به محدوده دمایی حداقل و حداکثر درج ‌شده روی چسب برق توجه کنید تا مطمئن شوید که نوع مناسبی را انتخاب کرده‌ اید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که چسب دارای گواهینامه و تأییدیه ‌های CSA و UL باشد.

مطلب پیشنهادی: بهترین چسب برق: ویژگی ها و نحوه انتخاب

چسب را به ‌صورت نیمه هم پوشان بپیچید.

چسب را به ‌صورت نیمه هم پوشان بپیچید.

برای استفاده صحیح از چسب برق، باید آن را به ‌صورت نیمه هم پوشان‌ (half-lap) بپیچید تا یک سطح دو لایه ایجاد شود، همان‌ طور که در تصویر نشان داده شده است. قاعده کلی این است که حداقل دو لایه به صورت نیمه هم پوشان ایجاد شود یا ضخامت نوار حداقل یک و نیم برابر ضخامت عایق سیمی باشد که آن را می پوشانید، هرکدام که بیشتر باشد. برای افزایش ایمنی، ضخامت چسب باید از عایق سیم بیشتر باشد تا محافظت بیشتری ایجاد کند.

مطلب پیشنهادی: انواع نوار چسب و کاربردهای آن ها

هنگام پیچیدن، چسب را بکشید.

هنگام پیچیدن، چسب را بکشید.

چسب برق زمانی بهترین عملکرد را دارد که با شیئی که روی آن قرار می‌ گیرد، تطابق پیدا کند. هنگام پیچیدن چسب برق بر روی یک سیم یا کابل، باید چسب را در هنگام پیچیدن، بکشید. زمانی که چسب کشیده می ‌شود، محافظت بهتری از عایق، در برابر جریان برق، نسبت به زمانی که شل پیچیده می ‌شود، ایجاد می‌ کند. برای ایجاد یک عایق مؤثر، باید نوار را به‌ گونه ‌ای بپیچید که حدود 75% از عرض آن با لایه پیچیده شده قبلی همپوشانی داشته باشد. این کار باعث می‌ شود که چسب بتواند در برابر شرایط محیطی مقاومت کند. لایه آخر را باید بدون کشش اعمال کنید تا از شل شدن آن جلوگیری شود.

مطلب پیشنهادی: تفاوت چسب یک طرفه و دو طرفه

از چسب برق به عنوان جایگزینی برای پوشش سر سیم (wire nuts) استفاده نکنید.

از چسب برق به عنوان جایگزینی برای پوشش سر سیم (wire nuts) استفاده نکنید.

زمانی که جعبه ‌های اتصالات یا پریزها را سیم‌ کشی می‌ کنید، نباید از چسب برق به عنوان عایق اتصال دائمی استفاده کنید. جریان برق از سیم ‌های مسی لخت عبور کرده و گرما تولید می ‌کند. این گرما می ‌تواند باعث خراب شدن چسب برق در طول زمان شود. برخی از چسب های برق ممکن است قادر به تحمل گرما باشند، اما بیشتر چسب های برق برای این نوع کاربرد طراحی نشده ‌اند.

چسب برق را فراتر از انتهای سیم ‌ها بپیچید

اگر از چسب برق برای عایق بندی موقتی سیم های به هم پیچیده استفاده می کنید، باید چسب برق را فراتر از انتهای سیم ‌ها بپیچید و سپس آن را به عقب تا کنید. این کار یک لایه محافظ ایجاد می ‌کند که در برابر بریدگی مقاوم است.

مطلب پیشنهادی: نوار چسب BOPP چیست؟ انواع کاربردها، مزایا و معایب

برای مقاومت بهتر در برابر رطوبت، از نوار لاستیکی خود چسب برق استفاده کنید.

نوار لاستیکی چسب برق، که گاهی به آن نوار خودجوش نیز گفته می شود، می ‌تواند برای عایق ‌بندی و آب ‌بندی رطوبتی در کاربردهای الکتریکی با ولتاژ پایین (معمولاً با ولتاژ 600 ولت) استفاده شود. این نوار لاستیکی هنگام پیچیدن به خود می ‌چسبد و مانند نوارهای معمولی، هیچ طرف چسبناکی ندارد. برای ایجاد یک آب‌ بندی محکم و مقاوم در برابر رطوبت، باید نوار را به 3/4 عرض اصلی آن بکشید. نوار خود چسب، از رزین لاستیکی ساخته شده که دوام، مقاومت در برابر پارگی و سایش را فراهم می‌ کند.

مطلب پیشنهادی: نحوه کندن چسب دو طرفه از روی دیوار

همیشه دو لایه چسب برق وینیل را روی نوار خود چسب اضافه کنید تا مقاومت بیشتری در برابر سایش داشته باشید.
چسب برق، یک محصول نسبتاً ساده برای استفاده است و با نکاتی که گفته شد، نصب بدون مشکل و ایمنی خواهید داشت. این نکات به شما کمک می ‌کند که چسب برق را به درستی و به صورت ایمن برای پروژه بعدی ‌تان استفاده کنید. به یاد داشته باشید که همیشه قبل از استفاده، گریدهای الکتریکی و دمایی چسب را بررسی کنید.

چه زمانی باید از چسب برق عایق استفاده کرد؟

گاهی اوقات چسب برق عایق می ‌تواند برای تعمیرات سریع در خانه مفید باشد.

مطلب پیشنهادی: رایج ترین انواع چسب های دو طرفه: ویژگی و کاربرد

برای مثال، ممکن است بخواهید نوع دوشاخه سشوار را از اروپایی به آمریکایی تغییر دهید: در این صورت، می‌ توانید سیم را از نزدیکی دوشاخه ببُرید، روکش های دو رشته سیم برق را جدا کنید و سیم ها را لخت کنید سپس با استفاده از چسب برق عایق، آن ‌ها را به یک دو شاخه آمریکایی متصل کنید.

یا ممکن است مجبور شوید یک سیم برق را بدون استفاده از ترمینال ‌ها، توسعه دهید، در این مورد نیز، چسب برق عایق به کارتان خواهد آمد.

مطلب پیشنهادی: چسب دو طرفه سلولزی چیست؟ ویژگی ها و کاربردها

به طور کلی، چسب برق عایق هر زمان که نیاز به ایجاد انشعاب و اتصال بین سیم ‌های برق داشته باشید اما نتوانید یا نخواهید از ترمینال ‌ها استفاده کنید، مفید است. به عنوان مثال، معمولاً چسب برق عایق نسبت به ترمینال ‌ها گزینه بهتری است، به ‌ویژه زمانی که با کابل ‌های سخت با قطر کمتر سر و کار دارید، و به ویژه در صورتی که جایگزین آن سر سیم های مستقیم باشد.

اکنون که نحوه استفاده از چسب برق عایق را بررسی کردیم، بیایید ببینیم چگونه می‌توان از آن به درستی استفاده کرد.

مطلب پیشنهادی: کاربردهای نوار چسب: انواع نوار چسب و کاربردهای آن

چگونه می ‌توان از چسب برق عایق برای عایق ‌بندی سیم‌ های برق استفاده کرد؟

چگونه می ‌توان از چسب برق عایق برای عایق ‌بندی سیم ‌های برق استفاده کرد؟ فرض کنید که می خواهید دو کابل برق را به هم متصل کنید. برای انجام این کار، ابتدا باید همه چیز را آماده کرده و سپس روکش سیم‌ ها را از هر دو طرف جدا کنید.

مطلب پیشنهادی: چسب نواری چیست؟ راهنمای کامل انواع، مزایا، کاربردها

این کار باید با استفاده از قیچی مخصوص برق ‌کاری انجام شود، زیرا این ابزار به شما امکان می ‌دهد که روکش محافظ سیم ‌های مسی را به ‌آرامی جدا کنید، بدون این که به رشته ‌های فلزی داخلی سیم آسیبی برسد. پس از این که چهار رشته سیم مسی نمایان شدند (دو سیم در یک طرف و دو سیم در طرف دیگر) برای این کار، به ‌عنوان مثال سیم قرمز را به سیم قرمز و سیم آبی را به سیم آبی دیگر بپیچید.

در این مرحله، می ‌توانید با احتیاط شروع به پیچیدن چسب برق عایق کنید.

اگر کابل خیلی بزرگ نیست، از چسب برق عایق با عرض کمتر (مثلاً ۱۵ میلی ‌متر یا ۰.۵ اینچ) استفاده کنید، در حالی که برای کابل ‌های بزرگ ‌تر باید از چسب برق عایق با عرض بیشتر استفاده شود.

مطلب پیشنهادی: تفاوت چسب دو طرفه معمولی و صنعتی

همچنین، کابل ‌ها باید کاملاً تمیز باشند تا چسب برق عایق به خوبی به آن ها بچسبد.

چگونه می ‌توان شروع به چسباندن چسب برق کرد؟ این کار با بلند کردن یک سمت چسب برق و بیرون کشیدن حدود ۲ سانتی‌متر (۰.۷ اینچ) از چسب آغاز می ‌شود. سپس می ‌توانید چسب را روی سیمی که باید چسبانده شود، قرار داده و با فشار ملایم انگشت شست و اشاره آن را فشار دهید.

اکنون می ‌توانید به مرحله اصلی چسب پیچی بروید؛ چند سانتی ‌متر از چسب را باز کرده و آن را دور سیم برق بپیچید. لایه اول باید کاملاً روی سیم قرار بگیرد.

پس از چسباندن لایه اولیه، می ‌توانید به‌ آرامی به سمت انتهای سیمی که در حال پوشاندن آن هستید حرکت کنید، و لایه‌ ها را یکی پس از دیگری بپیچید. همیشه باید به خاطر داشته باشید که هر لایه باید تقریباً نیمی از لایه قبلی را بپوشاند و چسب برق را کاملاً کشیده نگه دارید.

پس از پوشاندن کامل ناحیه مورد نظر، می ‌توان آخرین لایه را مانند لایه اولیه، با همپوشانی انجام داد و در نهایت قسمت اضافی چسب برق را جدا کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری:
مطالب بیشتر: